Uyku apnesi, uyku esnasında solunum durması olarak tanımlanabilir.

   Uyku apnesi sendromun da, uyku sırasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaşanabilir. Bu boğulma anında kandaki oksijen seviyesi düşerek, beynin uyanmasını

sağlar. Beyin solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırır.

   Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler gece birkaç defa uyanabilir, uykuları sık sık bölünen kişiler ertesi günü hatırlayamazlar. Bu durumda tekrarlayan zaman dilimleri içinde kişide yorgunluk ve halsizlik hissine neden olur.

   Yeterli süre uyuduğunu düşünüp yorgun kalkanlar ve gün içinde halsiz gezen ve uykusu gelen kişilerde uyku apnesi sendromu araştırılmalıdır.

 

NEDENLERİ:

   Uyku apnesi uyku sırasında solunumun kesintilere uğramasına neden olur. Uyku apnesi sendromu; yüksek sesle horlayan, aşırı kilolu, yüksek tansiyonlu, burun veya

boğaz bozukluğu olan kişilerde daha fazla görülür. Uyku apnesi,  kanda düşük seviyelerde oksijen ve yüksek seviyelerde karbondioksite sebep olur.

   Burnun içinden başlayarak ağız içine kadar uzanan ve hava yollarını daraltan tüm solunum hastalıklarına bağlı durumlar uyku apnesine neden olabilir.

   Uyku apnesi yüksek tansiyon ve düzensiz kalp atışı, kalp krizi ve inme veya gündüz uyku hali ile ilişkili olabilir

 

BELİRTİLER:

  • Uykuda solunum durması
  • Gece sık sık uyanma
  • Gündüz uykusuzluk
  • Baş ağrısı
  • Sinirlilik
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Hafıza sorunları
  • Horlama
  • Boğaz ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp ritim bozukluğu

 

TANI YÖNTEMLERİ:

   Uyku ile uzun dönemde şikayetleri olan kişilerin en kısa sürede bir doktora görünmeleri gerekiyor.

   Hekiminiz öncelikle tıbbi öykünüze başvuracak ve ardından fizik muayene uygulayacak. Uyku apnesi şüphesi halinde genellikle istenen test halk arasında uyku testi olarak bilinen polisomnografidir.

   Uyku laboratuvarında vücuda yerleştirilen elektrotlarla hastanın uykusu izlenmesiyle uygulanan bu test, uyku apnesi tanısının konmasında faydalı olduğu gibi apnenin hangi çeşit olduğunun tespit edilmesinde de işe yarıyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

   Uyku apnesi, tedavi edilmesi gereken ciddi bir uyku bozukluğudur. Tedavisi apne çeşidine, apnenin derinliğine ve kişinin solunum yollarının özelliğine göre çeşitlidir.

   Uyku apne hastalarında pozitif hava yolu basıncı (PAP) kullanılır.

   PAP cihazları ile yapılan tedavi, uyku apne sendromun da en sık kullanılan ve en etkili tedavi yöntemidir. Dünyada milyonlarca uyku apne hastası, 35 yıldan fazla süredir tıpkı sizin gibi uyku sırasında bu cihazı kullanmaktadır.

 

PAP CİHAZI NASIL ÇALIŞIR?

   PAP cihazları, bir maske, maskeyi takmanızı sağlayan kafa bantları, maskeyle makineyi birbirine bağlayan bir hortum ve hava üfleyen bir kompresörden oluşur. Size verilen maske, yalnızca buruna takılan türde olabilir veya burun ve ağzı birlikte içine alabilir. Cihazlar, tıpkı lastik şişirmekte kullanılan pompalar gibi, basit bir kompresör gibi çalışır ve yattığınız odadaki havayı alıp hortumu ve maskesi yardımıyla hava yollarınıza pozitif basınçlı hava gönderir. Basınçlı hava sayesinde PAP cihazları, uyurken hava yollarınızı açık tutarak nefesinizin durmasını, uykunuzun bölünmesini, oksijen değerlerinizin düşmesini ve horlamanızı engeller. Böylece cihazı kullanmaya başladığınız ilk geceden itibaren rahatlamanızı sağlar. Gerçekten de PAP cihazı ile kesintisiz bir uyku uyuyacağınız için başta gündüz aşırı uyku hali ve sabah yorgun uyanma olmak üzere kalitesiz uykuya bağlı olan tüm yakınmalarınız ortadan kalkacaktır. Cihazınızı kullanmaz veya düzensiz kullanırsanız yakınmalarınız geri dönecektir.

 

PAP CİHAZI KİMLERE VERİLİR ?

   Bir gece uyku laboratuvarına yatırılarak uyku testi yapılan bir hastada uykusu saatte 5 kereden fazla nefes durması saptanırsa doktoru tarafından uyku apne sendromu tanısı alacaktır. Uykuda nefes durma tanısı saatte 5 ila 15 arasında ise hafif uyku apne, saatte 15 ile 30 arasında ise orta uyku apne ve saatte 30 kereden fazla nefes durması varsa ağır uyku apne sendromu olarak sınıflandırılır.

   Orta ve ağır uyku apne hastalarında en sık uygulanan, en etkili ve kesin sonuç veren tedavi yöntemi PAP cihazları kullanımıdır.

 

PAP BASINCI NEDİR? NASIL AYARLANIR?

   PAP cihazının basıncı hastadan hastaya değişir ve hastanın hangi basınçla cihaz kullanması gerektiğini belirlemek için ikinci kez uyku laboratuvarına yatırılması gerekmektedir. PAP tedavisi verilecek olan her hastaya basınç ayarlaması için titrasyon işlemi yapılmalı ve bu amaçla hasta yeniden uyku laboratuvarına yatırılmalıdır. Uyku teknisyeni size de titrasyon sırasın da maske yardımıyla düşük basınç ile PAP tedavisi başlamış, ardından bütün gece uykudaki solunumsal olaylarınızı izleyerek nefes durmalarınız(apne), nefes azalmalarınız(hipopne) ve horlamanız ortadan kalkana kadar yavaş yavaş basıncınızı artırmıştır. PAP cihazınızı aldığınızda makinenizin ayarı bu basınca göre yapılacaktır.

BÜTÜN PAP CİHAZLARI AYNI MIDIR?  HANGİSİNİ ALMAK GEREKİR?

   Çoğu hasta için sürekli belli bir basınçta hava veren CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) cihazları yeterli olmaktadır. Bazı hastalarda daha yüksek basınç gerekebilir, hasta uygulanan basınçtan rahatsız olabilir ya da basınca karşı nefes vermekte zorlanabilir. Bu durumda, nefes alırken daha yüksek, verirken daha düşük basınçlı hava veren BPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) cihazlarını kullanmak gerekir. Bazı hastalarda ise uyku sırasında basınç ihtiyacı çok değişkendir ve sırt üstü yattığında veya rüya gördüğü dönemde daha fazla basınç gerekli olur. Bu hastalarda ihtiyaca göre basıncı ayarlayan otomatik PAP (auto-adusting Positive Airwa Presure) cihazlarının kullanılması uygun olur


Eklenme Tarihi : 19/02/2022